מותה של סופרת שביססה את דימוי המיניות הנשית המודרנית
ג’ודית קרנץ, שהלכה לעולמה ביוני 2019 בגיל 91, השאירה חותם בלתי נמחק על תרבות הפופ של שנות ה-80. בזכות רומנים נועזים שחשפו עולם של מותרות מפתים ותשוקה חסרת מעצורים, היא הצליחה להנחיל מסר פמיניסטי מהפכני: זכותה של אישה לחפש סיפוק מיני ולממש את מאווייה הגופניים והרגשיים. בעוד מבקרי ספרות ייחסו ליצירתה ערך נמוך, קוראות מיליונים בכל רחבי העולם מצאו בדפיה השראה לשחרור אישי ולחופש מחשבתי.
הסתירה בין הביקורת למורשת הספרותית
ייתכן שהדמויות שיצרה מעוגנות כיום בהקשר הטרונורמטיבי מיושן (“מהבת של מיסטרל”: “היא הגישה לו את עצמה בשכבות עשירות כמעשה חסד פשוט, כמו שדה מלא פרחים רכים המיועדים להנאתו בלבד…”), אך אין להכחיש את יכולתה לרקוח סצנות מין מהפנטות ומפורטות. היא תיארה מפגשים ארוטיים במדויק כיריולוגי תוך עירוב הפנטזיות הכמוסות ביותר של נשות דמותה. קטע מ”סקאפלס”, ספר הביכורים שפרץ את דרכה לתודעת הקהל, מדגים זאת בבירור:
“בפעם הראשונה לאחר מכן, הוא השקיע את כל מיומנותו כדי להוביל אותה לשיא, כמי שמנסה לשבור מחסום בלתי נראה בין גופם. לעיתים הצליחה להשיג עווית חולפת, אך הוא מעולם לא גילה כי מקורה בדימוי חוזר שצץ במוחה: במחשבותיה, מאהב אלמוני פיתה אותה על מזרן נמוך, מוקף בגברים עטורי לבוש מהודר שצופים במתרחש בהערצה. הם התמקדו אך ורק בתגובות גופה בעוד ידיהם המלטפות העצימו את החוויה, כאילו הפכו לשותפים סודיים בחגיגת תשוקתה שלה.”
שיתוף פעולה עם קולות ששינו את התקופה
כמו סופרות כננסי פריידיי וג’קי קולינס, יצירותיה של קרנץ הפכו את השיח על מיניות נשית לנחלת הכלל. היא היטיבה להתאים את מבנה הרומן הרומנטי לרוח העידן החדש – עידן הצרכנות המוגזמת, הפאט בנאטאר וסצנת היוקרה הנוצצת. ספריה הפגישו בין נושאים שנחשבו טאבו לתפאורה של חיי השפע, תוך דגש על כך שנשים ראויות למימוש עצמי בכל המישורים, כולל המיטה.
המסע המפתיע מקריירת עיתונאות לספרות סנסציונית
למרות שמכרה יותר מ-85 מיליון עותקים ב-50 שפות, קרנץ החלה לפרסם פרוזה רק בגיל 50. קודם לכן, היא רכשה ניסיון תקשורתי יקר ערך: כעיתונאית אופנה בפריז, וככותבת במגזינים נחשבים כמו Cosmopolitan, שם פרסמה מאמרים פורצי דרך. אחד המאמרים הזכורים ביותר שלה עסק בהבחנה מדעית בין אורגזמות מרובות לסדרתיות, כשהיא מרגיעה את הקוראות שניתן להיות “אישה חושנית שלמה גם אם משיגים שיא אחד בלבד בכל מפגש”.
שיטת מחקר ייחודית ומחויבות לאותנטיות
בכל ספר חדש, קרנץ פצחה בתחקיר מקיף שכלל התוודעות לחיי השפע שהיא תיארה. היא אספה מאות דיוני מחקר וטיילה בין אתרי ההתרחשות לפרטי פרטים. לדוגמה, בעבור סצנה ב”העלאת סטייל” שבה הדמות בודקת עט נובע יוקרתי ממותג לואי ויטון, קרנץ ביקרה בעצמה בחנות דרום קליפורנית ותיעדה ניואנסים כמו מחיר המוצר ומרקם הנייר עליו רשמה הדמות. למרות ההשקעה המדוקדקת, רק כ-1% מהחומר שנאסף נכנס לספריה הסופיים.
יכולת לזהות מגמות תרבותיות
קרנץ אימצה בכוונה את הכינוי “סקס וקניות” שדבק בספריה, ואף השתמשה בו ככותרת לאוטוביוגרפיה שלה. יותר משחשבה על אחריות ספרותית, היא שאפה לספק לקוראותיה שער להימלטות ליקום של מותרות מדושנים. בסדרת ראיונות בהשראה זו, הסבירה כי “הספרים שלי הם כמו אמבטיה קצפית ריחנית או עוגת אקלר שוקודית – חטאים מתוקים המייצרים אושר מיידי”. מורשתה באה לידי ביטוי בתנועות מודרניות כמו חיוביות גוף וקידום תודעה מינית נשית עצמאית. כשנשים דורשות היום סיפוק גופני או מביעות ביטחון באינסטגרם, הן צועדות בשבילים שספריה של קרנץ סללו לפני עשורים.
